”Städning – en källa till stress”

Fredag eftermiddag. Klockan är 17:28 och det är bilkö. En massiv bilkö minst sagt. Huvudet värker efter veckans arbete, helgen är minst sagt efterlängtad. Imorgon väntar dock en middagsbjudning, en middagsbjudning som du ska stå för. Du vet ännu inte vad du ska bjuda på. Tiden har inte räckt till. Efter jobbet har det varit samma repetitiva aktiviteter: bilresa (ofta inklusive en bilkö) för att sedan hämta barnen. Laga mat. Träna. Lägga barnen. Och sedan gå och lägga sig. Andas ut, och vara redo för en ny dag.

Du undrar hur det ser ut där hemma nu. Tänk vad skönt det hade varit att komma hem till ett nystädat hem. Ett hem sådär perfekt organiserat, som vi ofta kan se i flödet på Instagram. Var har de alla sina saker? Bor de egentligen i sina hem? Allt är så ordnat. Men ändå trivsamt. Inga kläder som ligger och dräller överallt, fina ljuslyktor som omsorgsfullt är placerade i en cirkel på bricka av mässing. Kuddarna är puffade. Tacosen är tillagad och en mängd olika skålar trängs trivsamt runt köksbordet. Tvättkorgen den är tom den också. Givetvis. Du stannar upp, tänker på den överfyllda tvättkorgen. Manar irriterat bort tanken och upptäcker samtidigt att bilkön har lättat. Kanske hinner du slänga i en tvätt direkt när du kommer hem. Kanske hinner du till och med dammsuga innan imorgon. Dammsuga bort smulorna från kvällens stundande middag, och åtminstone uppnå en hundradel av perfektionen som Instagram-bilderna levererar.

Regelbunden hemstädning 

Att anlita regelbunden hemstädning är för många ett sätt att frigöra tid i vardagen. Som texten ovan belyste så är tidsbrist också den vanligaste anledningen till varför många anlitar hemstädning – de vill säga, städning är helt enkelt någonting som vi inte varken har eller vill lägga tid på. Fördelarna med hemstädning blir då inte heller bara att man får ett rent och trivsamt hem, utan att mycket av den omkringliggande pressen också försvinner eftersom man nu får tid för annat. Reflekterar man vidare så är det egentligen ganska konstigt att så pass få använder sig av hemstädning idag. Traditionellt var det ju frun i huset som tog hand om städningen, och det innebar sannerligen ett heltidsjobb. Men idag ser det inte ut så eftersom män och kvinnor arbetar i lika stor utsträckning. Att då kräva av sig själv att hemmet dessutom ska vara i toppskick är, sett utifrån detta perspektiv, att ställa väldigt höga krav på sig själv. Går man därför i tankarna på att anlita hemstädning så erbjuder de flesta företag ofta en gratis provstädning, så att man efteråt kan utvärdera om det verkar vara värt det eller ej. Åtminstone värt ett försök med andra ord!