Valfriheten ger lägre pris på MC-försäkringen

 Det finns en stor skillnad mellan bilförsäkringar och MC-försäkringar.  De är bägge fordon som ska framföras på svenska vägar men valfriheten är extremt mycket större för den som ska teckna en MC-försäkring. Detta på punkter som även skulle kunna gälla för bilförsäkringar men av någon anledning är det inte så.  Visserligen är det olika mellan olika försäkringsbolag men det finns de bolag där man som MC-ägare får ta ställning till följande fyra punkter. Punkter som kan sänka premiekostnaden avsevärt. Men även punkter som bilägaren mycket sällan kan använda sig av för att sänka sin försäkringskostnad.

För det första – vem ska få låna motorcykeln. Man kan välja att inte låna ut den alls, till jämnåriga eller äldre eller enbart till sambo/make/maka. Självklart blir premien lägre ju färre den lånas ut till eftersom skaderisken minskar. Detta borde även vara gällande bilar. Nu är det visserligen svårare att köra en okänd motorcykel än en okänd bil men en viss skillnad borde det ändå göra. Men att hitta en bilförsäkring som kan ge denna rabatt är omöjlig.

För det andra – Skyddsutrustning. Enligt lag måste man ha hjälm så detta går inte att förhandla bort som MC-ägare i försäkringsavtalet. Men sedan finns alternativet att ha ett avtal som kräver att man alltid åker med Mc-ställ med förstärkningar på armbågar, knän och axlar. Dessutom ska man ha MC-stövlar och handskar. Med andra ord att klä sig så skyddad man kan.

I detta fall är det svårt att jämföra mot bilförsäkringen eftersom någon skyddsutrustning extremt sällan används när man kör bil.

För det tredje – Nattparkering.  De som väljer att alltid parkera sin motorcykel nattetid i ett låst garage premieras med lägre försäkringskostnad. Detta gäller självklart inte på resor eftersom det vore en omöjlighet att hitta låsta garage inför varje natt på semestern. På just denna punkt kan bilförsäkringen jämföras då man även som bilägare kan få lägre premie om bilen parkeras i låst garage nattetid.

För det fjärde – Positioneringssystem. Både bilar och motorcyklar kan bli stulna. Men enbart MC-ägaren kan få lägre premie på sin försäkring genom att ha positioneringssystem på motorcykeln.  Någon orsak till detta bör inte finnas då det alltid borde premieras av försäkringsbolagen när man vill underlätta för återskaffandet av ett stulet fordon.

Så med andra ord är MC-ägaren i en betydligt bättre situation när det gäller att få rabatt på sin försäkring. Men varför? Det är inte lika lätt att svara på.